Wie vaak op de weg te vinden is, heeft vast eens de container van een vrachtwagen voor zich bekeken. Daar staan termen op als tare, net, max. gross en CU. CAP gevolgd door cijfers. Maar wat betekenen deze eigenlijk? Door deze gegevens weten we het gewicht van de container, de maximale belading en waar de container vandaan komt. Hier leggen we elke term uit.
Tare (tarra gewicht) – Ledig gewicht van de container
Tare is de Engelse benaming voor tarra. Bij een container betekent tare het gewicht van een lege container.
Het tarra gewicht van een 20ft zeecontainer is al 2.180 kg, terwijl de grootste variant, de 40ft High Cube, een ledig gewicht van wel 3.820kg heeft.
Net – Maximale belading van de container
Net heeft betrekking op het gewicht van de cargo, en geeft dus aan wat het maximale belading mag zijn voor die container.
Een 20ft zeecontainer heeft een maximale belading van ongeveer 28.480 kg.
Als we naar kratten bier kijken van 14,5kg per stuk, kunnen er in een 20ft container al zo’n 21.000 kratten vervoerd worden! Hierbij is het gewicht van pallets en andere materialen nog niet meegenomen.
Max. gross – Maximaal gewicht van de container inclusief lading
De max. gross op een container geeft het maximum gewicht aan van de container inclusief lading. Het gaat om de totale cargo, dus ook het karton, plastic en pallets. Dit wordt ook wel aangegeven als M.G.W., max. gr., max. gross weight of bruto gewicht.
Het maximale gewicht van 20ft, 40ft en 40ft HC zeecontainers is 30.480kg. Een grotere container betekent dus niet dat het totale, maximale gewicht hoger ligt.
CU. CAP. – Inhoud van de container
CU. CAP. is de afkorting voor cubic capacity, oftewel de inhoud in kubieke meters. Op de container staat dit aangegeven als een getal met CU.M.
Een 20ft zeecontainer heeft bijvoorbeeld een CU. CAP. van 33,2 CU.M. en een 40ft zeecontainer beschikt over een CU. CAP. van 66,7 CU.M.
Een krat bier heeft een afmeting van 0,4×0,3×0,25m. Dit betekent dat er 1.106 kratten in een 40ft container passen! Hierin is nog geen rekening gehouden met de ruimte die pallets in beslag nemen.
Container prefix – De code van de container leverancier
Elke container heeft een code van 4 letters die altijd eindigt op een U. Dit is de container prefix. De prefix geeft aan wie de leverancier van de container is geweest. Elke container leverancier heeft dus een unieke prefix, zo heet Alconet Containers de prefix ALLU. Alle container prefixes zijn verwerkt in een database en kunnen ook online worden opgezocht. Containers gaan de hele wereld over voor goederentransport. Het kan dus best zo zijn dat je een ALLU container tegenkomt in China!